Betere zorg voor ons allemaal

Bij Nunet zijn we de hele dag bezig met leuke dingen. Nou is het uitzoeken van je zorgverzekering niet de leukste bezigheid ooit, maar ons zorgsysteem onderzoeken is wel heel leuk en zeer leerzaam gebleken. Natuurlijk, je kan veel geld besparen als je jezelf informeert en overstapt. Maar we kunnen ook eens goed nadenken over betere zorg voor ons allemaal. Na ons onderzoek zijn we tot verrassende ontdekkingen en tips gekomen die we graag met jullie delen.

Laten we beginnen met erkennen dat we geweldig veel geluk hebben dat we goede zorg hebben in Nederland. Maar we kunnen tegelijkertijd ook zeer veel verbeteren. Met ons geld wat we nu aangeven aan eigenlijk een verstoorde semi private zorgsector kunnen we veel slimmer omgaan.

Stijging eigen risico zorgverzekering-nunet-nl

De huidige Zorgverzekeringswet in Nederland bestaat sinds 2006 en heeft sindsdien tot een steeds hogere premie, hoger eigen risico en kleiner basispakket geleid. De premie is enorm gestegen van gemiddeld 1.027 euro in 2006 naar 1.236 euro in 2016. Volgend jaar in 2017 stijgen de premies ook weer fors, je betaalt gemiddeld €103 per maand. De verzekeraars verhogen de maandpremie van €6 tot €10 per maand vergeleken met 2016.

Al het geld van de reclames om ons te overtuigen over te stappen kan beter besteed worden aan betere zorg in Nederland. Iedere zorgverzekeraar doet aan reclame of PR, een opvallend voorbeeld: Achmea betaalde de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton in 2011 €440.000 voor een spreekbeurt op het congres van de verzekeraar in Achlum.

Onze zorgverzekering wordt steeds duurder en je krijgt elk jaar minder voor je geld. Het wordt onbetaalbaar als we niet iets veranderen. Dus hierbij onze vraag: waarom ons zorgsysteem niet goed werkt en we het anders moeten gaan doen?

Besparen op de zorgverzekering, besparingsargument, dit geld gaat niet naar de zorg:

1. Zorgverzekeraars besteden jaarlijks een half miljard euro premiegeld aan reclame en PR om ons over te laten stappen.

2. In 2012 bijvoorbeeld waren de kosten voor acquisitie alleen al 541 miljoen euro wat neer kwam op 571 euro per overgestapte verzekerde. De totale besparing op het afschaffen van concurrentie tussen zorgverzekeraars wordt geschat op 1 miljard euro per jaar.

3. Zorgverzekeraars hebben de afgelopen jaren flinke eigen vermogens kunnen opbouwen uit de premiegelden van ons. In totaal hebben ze op dit moment 10 miljard euro aan reserves. Dit geld zou moeten besteed worden aan betere zorg.

4. Onze zorg wordt nu geregeld door bedrijven met zorgcontracten, tussenpersonen, vergelijkingswebsites et cetera die ook allemaal winst moeten maken/geld moeten verdienen.

5. Als je overstapt via een vergelijkingssite weet je zeker dat 2 tot 10 procent van jouw premie rechtstreeks in de kas van een tussenpersoon vloeit.

Zorg is van ons allemaal, moreel argument, iedereen heeft recht op goede zorg:

1. De verzekeraar beslist óf en waar je zorg krijgt. In de spreekkamer zou niet de verzekeraar maar jijzelf en de arts de baas moeten zijn. Dit staat betere zorg in de weg.

2. Mensen met minder geld gaan niet meer naar de tandarts, psycholoog, fysiotherapeut en ga zo maar door, met alle latere medische en financiële gevolgen van dien.

3. Patiënten met budgetpolissen worden geregeld met onverwachte kosten geconfronteerd als ze bijvoorbeeld in een niet gecontracteerd ziekenhuis zitten of als de behandeling net niet verzekerd wordt.

4. Zowel de Nederlandse Zorgautoriteit als de toplobbyist namens de zorgverzekeraars, meldt zelfs dat verzekeraars actief de solidariteit in de zorg ondermijnen.

5. Zorgverleners worden naar eigen zeggen gedwongen hun handtekening onder wurgcontracten van de zorgverzekeraars te zetten en daardoor af te wijken van hun (medische) beroepseer.

6. Zorg is geen zaak van een paar private bedrijven, zorg is zaak van ons allemaal. Of zo zou het eigenlijk moeten zijn.

En als bijkomend argument/voordeel, nooit meer de hele dag al die irritante reclames.

Nou zijn wij bij Nunet niet politiek actief of voor een bepaalde partij maar we kunnen wel naar een beter zorgsysteem dan dat we nu hebben. Een alternatief als voorbeeld voor betere zorg: De Landelijke
Zorgvoorziening
.

Als je de zorgverzekering weer (deels) publiekelijk maakt heeft dit veel voordelen. Dit doen ze in andere landen om ons heen ook. Daar nemen leiders gedurfde besluiten op basis van gewaagde visies met spectaculaire resultaten: In Noorwegen geven ze hun hulpbehoevende ouderen de mogelijkheid om lekker in Spanje van hun zorg te genoeten, wat verrassend veel geld bespaart. In Nieuw-Zeeland heeft de overheid de medicijnmarkt overgenomen wat ook een grote besparing oplevert. Dit en meer voorbeelden komen mooi naar voren in deze Tegenlicht aflevering.

Verandering begint bij jezelf informeren en we kunnen met zijn allen kiezen voor een beter alternatief. Het is tijd voor betere zorg in Nederland voor ons allemaal. Maar voor nu, mocht je willen overstappen van zorgverzekering, een paar tips:

1. Vergelijk via een vergelijkingswebsite, sluit af bij de verzekeraar zelf.

2. Ga na of de verzekeraar een goedkopere internetpolis heeft. Menzis heeft bijvoorbeeld Anderzorg.

3. Goed vergelijken. Kijk niet alleen naar de goedkoopste . Bij budgetpolissen geldt een veel beperktere keuzevrijheid. Dit hoeft niet erg te zijn. Wanneer jouw streekziekenhuis of het academisch centrum om de hoek wel onder de dekking valt kun je de polis rustig afsluiten. Is dit niet het geval, dan is het aan te raden nog even verder te zoeken. De gecontracteerde zorgverleners kun je altijd vinden op de website van de zorgverzekeraar.

4. Let daarnaast op wachttijden: soms is het pas twee jaar na het afsluiten van de polis mogelijk om bepaalde behandelingen te declareren.

5. Ga je op vakantie of reis je graag? Sluit dan een aanvullende werelddekking af bij je zorgverzekering of een reisverzekering met zorgkostendekking. Dit kost maar een paar euro extra en voorkomt vervelende verassingen op reis. De basisverzekering dekt alleen wat de behandeling hier in Nederland kost. Als je bijvoorbeeld een operatie moet ondergaan in de VS zal je fors moeten bijbetalen. De zorgkosten zijn daar veel hoger dan hier.

6. Als je het kunt betalen, betaal dan per jaar. Je bespaart dan al snel 2-3%.

7. Overstappen kan niet als er een betalingsachterstand is bij de huidige basisverzekering.

Onze tip is om te vergelijken via De Consumentenbond. De Consumentenbond is het meest onafhankelijk en geeft naar onze mening de meest eerlijke en complete vergelijking. Zoals eerder genoemd, sluit wel de verzekering bij de verzekeraar zelf af.

Bronnen: De Correspondent, De Landelijke Zorgvoorziening, Independer, Consumentenbond en Tegenlicht.

Lees meer leuke blogs:

How2 Nunet

How2 Nunet

How2 Nunet We krijgen vaak de vraag: hoe werkt Nunet nou eigenlijk? Daarom hebben we dit How2 Nunet blog gemaakt. Zo krijg je een kijkje in de keuken en weet je hoe alles werkt. Nunet draait om leuke dingen waar wij vrolijk van worden en dat willen we graag met jou...

Lees meer
Als je echt zou moeten kiezen?

Als je echt zou moeten kiezen?

Als je echt zou moeten kiezen? Polls. Als je echt zou moeten kiezen? De “Two Choices Game”. Duivels dilemma. "Would you rather". Schunnige vragen. Dit zijn allemaal namen voor het spel waarbij je uit twee onwaarschijnlijke en uiterst moeilijke keuzes moet kiezen. Wij...

Lees meer
Leuke openingszinnen

Leuke openingszinnen

Leuke openingszinnen.   Het geheim van een goede openingszin is … het maakt uit wat je zegt! Nee, serieus. Openingszinnen zijn voor om het ijs te breken. Het gaat om de manier waarop je iets zegt. Dat maakt al het verschil. Gebruik humor, wees charmant of doe net...

Lees meer
De wetenschap achter de kenmerken van een goede relatie

De wetenschap achter de kenmerken van een goede relatie

Wij van Nunet houden van leuke dingen en één van de leukste dingen in het leven is toch wel een fijne relatie. Relaties zijn makkelijk te starten maar het blijft niet altijd fijn. Dus gingen wij eens op zoek naar de eigenschappen die ervoor zorgen dat een fijne relatie fijn blijft wordt en je leven lang gelukkig kan zijn met je geliefde.

Lees meer
Welke film moet ik kijken?

Welke film moet ik kijken?

Welke film moet ik kijken? Dit vragen wij ons ook wel eens af. En daarom houden we hier een lijstje bij van de leukste films, de we vaak updaten met de nieuwste films. Smaken verschillen natuurlijk maar er zit vast en zeker iets voor je bij. Wat is lekkerder dan...

Lees meer